Sociale netwerken

Social networking; sociale netwerken

Sociale netwerken worden steeds meer geaccepteerd in de maatschappij. Op een dergelijke website geven grote groepen potentiele "klanten" hun kennis, vraag en ervaring vrij. Het moge duidelijk zijn dat dit zeer goed te gebruiken voor uw marketing. Natuurlijk besteden vooral de jongeren de meeste tijd op het Internet, maar ook de oudere groep mensen besteden ieder jaar meer uren op het Internet.

Voor de Nederlandse jeugd gaat de meeste tijd zitten in het programma msn om te chatten met vrienden. Daarnaast gebruiken ze het internet intensief voor mailen en het gericht bezoeken naar websites. Sociale netwerken groeien door het plafond heen. Sociale netwerken zijn platforms waar gedicuscieerd wordt, waar vriendschappen gelegd worden, waar oude vriendschappen opgehaald worden en waar men kennis en ervaringen deelt op verschillende gebieden. De jongste gebruikers zijn ongeveer acht of negen jaar oud. Gebruikers haken vaak af rond hun veertigste. Hieronder ziet u een overzicht van de belangrijkste social networking platforms van dit moment:
sociale netwerken twitter
Begin 2009 nam Twitter in Nederland grote stappen. In zeer korte tijd is Twitter door heel Nederland uitgerold. Twitter onderscheidt zich heel duidelijk van de andere social networking sites, doordat het geen uitgebreide opties aanbiedt zoals bij bijvoorbeeld Hyves. Het portaal is vergelijkbaar met een sms service; middels korte berichten bekend maken waar men mee bezig is, wat men bezighoudt etc. Twitter bezoekers kunnen zo een bepaald bedrijf of persoon blijven volgen in zijn gedachtegangen. Tevens kan hierop gereageerd worden door de bezoekers. Mede door de technologische ontwikkelingen is Twitter in ongekend korte tijd gigantisch gegroeid. De Tweets, zo worden de berichten genoemd, kunnen tegenwoordig geplaats worden middels bijvoorbeeld de iPoud Touch, de mobiele telefoon of de computer.

sociale netwerken youtube
Op YouTube kunnen gebruikers gratis uploaden, bekijken en delen van videofilmpjes. De slogan van Youtube is YouTube, Broadcast Yourself. De gebruikers kunnen filmpjes zogeheten "tags" meegeven, dat ervoor zorgt dat ook de filmpjes vindbaar worden binnen de organische resultaten van Google. Het platform is in 2005 ontwikkeld en eind 2006 door Google gekocht voor 1,65 miljard euro. . Oprichters Steven Chen en Chad Hurley kregen ieder een pakket Google-aandelen ter waarde van ongeveer 250 miljoen euro. De iets eerder vertrokken Jawed Karim, oprichter Youtube, ontving 46,5 miljoen euro aan aandelen Google. De enige financier van YouTube, investeringsmaatschappij Sequoia, kreeg tenslotte 318 miljoen.

sociale netwerken hyves
Na de wereldwijde social networking websites kwam ook Nederland met een dergelijke website; Hyves.nl. Het portaal heeft in zeer korte tijd een gigantische groei doorgmeaakt. Van anderhalf miljoen gebruikers begin 2006, naar meer dan vijf miljoen eind 2007. Momenteel (2009) telt de website ongeveer 9 miljoen profielen; het merendeel hiervan zijn Nederlanders. Naast het aanmaken van een profiel, biedt Hyves tevens een platform voor het publiceren van foto's, marktplaatsen, blogs, maar ook marktplaatsen en bijvoorbeeld dating mogelijkheden.

sociale netwerken
Myspace staat nog altijd met vlag en wimpel op de eerste plaats. Op dit platform zijn jongeren actief in de leeftijd van gemiddeld 14 tot 38 jaar. In nog geen 3 jaar tijd heeft dit platform ongeveer 132,6 miljoen leden weten te verzamelen. Voor marketeers zijn dit natuurlijk bijna 133 miljoen mensen waarvan zij een beeld krijgen met betrekking op hun wensen en behoeftes; een profiel. De jeugd spendeert tevens ook nog gemiddeld bijna 1,5 uur op myspace. Het platform werd in juli 2005 voor maar liefst 581 miljoen dollar verkocht aan News Corporation van mediamagnaat Rupert Murdoch. En dat terwijl MySpace gelanceerd is in 2003.

sociale netwerken facebook
Vanaf de zomer van 2008 kwam de grootste concurrent van MySpace, Facebook. Facebook was vanaf dat moment de grootste social network website van de wereld. Het werd opgericht door Mark Zuckerberg, student aan de Harvard Universiteit. Na de grote groei van het bedrijf kwamen ook andere grote partijen die het belang van social networking door kregen. Zo ook Microsoft die 5% aandelen nam van Facebook, waardoor het bedrijf wederom verder kon groeien. In de USA staat Myspace nog altijd aan kop wat betreft networking platform, echter staat Facebook met meer dan 115 miljoen bezoekers per maand wereldwijd aan kop.

sociale netwerken netlog
Netlog (voormalige Redbox en Facebox) is een sociale networking platform dat voor populair is bij Europese jongeren. Met name bij onze zuiderburen Belgie is Netlog zeer populair. Het platform ontving in januari 2008 nog een prijs in het Amerikaanse California, voor beste Social Networking website. De website is beschikaar in meer dan 40 landen en 26 talen en telt in 2009 50 miljoen leden. Hiermee is Netlog de snelst groeiende social netwerk site. Qua mogelijkheden is Netlog vergelijkbaar met Hyves. Ook hier kan men uitgebreide profielen aanmaken, foto's en filmpjes delen, spelletjes online spelen of met elkaar chatten.Wat kunt u ermee?
Sociale netwerken zijn voor ondernemers heel interessant. Het marketingpotentieel is enorm. Wie zijn marketingboodschappen loslaat in een dergelijke community moet wel goed beseffen dat de community zelf bepaalt of het een succes wordt. Marketing binnen sociale netwerken is meeliften op het communitygevoel en kan vandaag de dag zeer grote omvang aannemen. Indien de dienst of het product daadwerkelijk wordt opgepakt door een community, zowel online als offline, dan ka het moeilijk misgaan zal de het product of dienst tot ongekende hoogtes kunnen stijgen.
 
twitter_logo2

logolinkedin
© 2009 Creavents | Evenementen, Crewcatering en Marketing | Disclaimer | Privacy | Cross Internetmarketing | Sitemap